Allergiset silmäoireet ja kuivasilmäisyys

Allergiset silmäoireet ja kuivasilmäisyys

Allergiset silmäoireet

Silmäoireet saattavat olla allergian ainoa tai ensisijainen ilmenemismuoto. Silmäoireiden lisäksi useilla on allergista nuhaa. Allergisista silmäoireista tavallisin on siitepölyn aiheuttama kausiluonteinen silmän sidekalvontulehdus. Muita oireiden aiheuttajia ovat eläinpöly ja kosmetiikka.

Oireita ovat kutina, punoitus ja silmäluomien turvotus. Lisäksi saattaa esiintyä valonarkuutta, lievää rähmimistä ja vetistystä.

Hoitona käytetään silmätippoja ja antihistamiinitabletteja. Antihistamiini vähentää silmäoireiden lisäksi myös aivastelua ja nuhaa.

Kuivasilmäisyys

Kuivasilmäisyyttä on joskus hankala erottaa allergisista silmäoireista. Tyypillisiä oireita ovat silmien kirvely ja polttava tunne. Silmät saattavat kyynelehtiä runsaasti. Esimerkiksi ilmastointi, kuiva ilma, tuuli ja tupakansavu voivat pahentaa oireita. Kuivasilmäisyyttä saattavat allergian lisäksi aiheuttaa näyttöpäätetyöskentely, kilpirauhasen toimintahäiriöt, reuma, hormonaaliset syyt sekä lääkkeistä esimerkiksi antihistamiinit. Kuivasilmäisyyden hoitoon on saatavilla runsaasti erilaisia kostutustippoja ja -geelejä.

On suositeltavaa käyttää säilöntäaineettomia kerta-annospipettejä. Silmätippojen säilöntäaineet saattavat allergisoida.

Silmätippojen annostelu

1. Pese kädet.
2. Taivuta päätä hieman taaksepäin ja katso ylös.
3. Vedä alaluomea varovasti alaspäin ja tiputa silmätippa luomirakoon. Vältä koskemasta silmää tippapullon kärjellä. Silmävoide annostellaan yleensä iltaisin alaluomen ja silmän väliin. Silmävoide saattaa sumentaa näköä hetkellisesti.
4. Paina hetken aikaa sormella silmän sisänurkkaa, jotta tippa ei kulkeutuisi kyynelkanavaan.
5. Tarkista silmätippojen oikea säilytys. Osa tipoista säilytetään viileässä. Suurin osa silmätipoista säilyvät pakkauksen avaamisen jälkeen kuukauden, joten pakkaukseen kannattaa merkitä avaamispäivä. Kerta-annospipetistä riittää molempiin silmiin, minkä jälkeen pipetti hävitetään.

Ohjevideo: Silmätipat


Lataa tai tulosta miniopas allergisista silmäoireista ja kuivasilmäisyydestä!

Minioppaissa käytetyt lähteet: Kansallisen Allergiaohjelman materiaalit, Duodecim Käypä Hoito -suositukset, Duodecim Terveysportti, alan asiantuntijat.