Vertaistoiminta

Vertaistoiminta

Vertaistoiminta on vapaaehtoista, voimaannuttavaa ja luottamuksellista. Sitä, että kerrankin joku ymmärtää eikä kyseenalaista. Se on rinnalla kulkemista, apua arkisiin ongelmiin, ja tunne siitä että en ole sairauteni kanssa yksin.

Vertaistoimija on tavallisen ihmisen tiedoin ja taidoin varustettu vapaaehtoinen, jolla on omakohtaista kokemusta sairaudesta. Vertaistoimijat ovat arjen asiantuntijoita – eivät terveydenhuollon asiantuntijoita. Henkilökohtaista terveydenhuollon ammattilaisten antamaa neuvontaa saat allergia- ja astmayhdistyksen tai liiton neuvonnasta.

Vertaistoimintaa on monenlaista. Jäsenyhdistyksemme järjestävät vertaistapaamisia, vertaisryhmiä, whatsapp-ryhmiä, erilaisia toimintaryhmiä – niiden kaikkien ytimenä on mahdollisuus tavata toisia saman kokeneita.

Facebookista löytyy lukuisia allergioihin, astmaan ja ihosairauksiin liittyviä suljettuja ryhmiä, joissa pääset vaihtamaan ajatuksia toisten kanssa. Osa ryhmistä on liiton työntekijöiden ylläpitämiä, osa toimii täysin vapaaehtoisten ylläpitäjien voimin. Ryhmät ovat suljettuja, eli keskusteluja pääsevät lukemaan vain muut ryhmän jäsenet. Listan ryhmistä löydät täältä.

Lisätietoja vertaistoimijoista ja vertaisryhmistä saat jäsenyhdistyksistämme.

Järjestömme vertaistoimijoille tarkoitettu valtakunnallinen koulutusviikonloppu järjestetään vuosittain. Syksyllä 2019 otamme käyttöön myös uusien vertaistoimijoiden verkkokoulutuksen.

Lisätietoja toiminnasta ja koulutuksista:
järjestöasiantuntija Jenni Parkkonen, jenni.parkkonen(a)allergia.fi
järjestöasiantuntija (erityisesti harvinaiset ihosairaudet) Aino Loikkanen, aino.loikkanen(at)allergia.fi, 050 301 4262