hajuallergia

30.01.2012 07:05

Onko kenelläkään vastaavaa oiretta? Kyse miehestäni, jolla allergista nuhaa vuodenajoista riippumatta ollut jo vuosikausia.Mutta nyt viimeaikoina tullut myös jonkinlainen hajuallergia.Häntä ärsyttää ja jotenkin ahdistaa kaikenlaiset hajut:ruuankäry,savu,hajusteet,kemikaalit,hajuvedet,kukat.Ei voi ruokaa kunnolla tehdä, kun kuulemma käryää liikaa.Eikä ostaa esim.kukkia.Välillä ajattelen että voiko oikeasti olla totta.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
25.04.2012 09:45

Kyllä se vaan on mahdollista, itselläni juuri sama, melkeen kaikki hajut tuo jotain ikäviä reaktioita, migreeniä, silmiä kirvelee ja kutittaa, kasvoja kutittaa ja jopa puutumisia hajuista tulee, mulla ollut tämä nyt noin 6 vuotta ja kyllä tekee elämän vaikeeksi, ei voi mennä kaikkii paikkoihin, olin hississä ja sinne tuli nainen jonka vaatteet lemus pesuaineelle ja parfyymille jouduin painaa stoppi nappia tai olis lähtenyt taju, nainen kattoi ihmeessä päälle eikä tajunnu mitään, teki mieli sanoa jotain mutta poistuin vain.Enkä voi mennä taloon jota lämmitetään puilla, se haju aiheuttaa ihan kauheen reaktion.Ja tupakan haju on todella paha, saanut siitä jopa hengitys vaikeuksia ja migreeni lopuksi.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
04.02.2015 21:21

"Yes these are the ones I mean, the ones in clothing stores. Anything sprayed into the air, will, of course, be breathed into our lungs, causing possible allergic reactions. It's a serious problem in the US but I don't know about it here. Thanks. Cynde"

Mielenkiintoinen juttu. Ainakin joissakin ostoskeskuksissa tai kaupoissa asioinnin jälkeen voimakas hajuste tarttuu hiuksiin niin, että hiukset on pestävä ostosreissun jälkeen. Kysymys herää käytetäänkö kaupoissa, kauppakeskuksissa hajusteita, vai onko ilmastointi niin huono, että asiakkaiden hajuvesi leijaa sisäilmassa? Toisaalta hajuste on aina sama, olisi ihmeellistä, jos samaa hajustetta käyttävien parfyymi jäisi ostoskeskuksen ilmaan, mutta toisten ei. Myös kirjastokirjoissa on usein sama haju. Tästä asiasta olisi aika tiedottaa tai puhua, jotta tuoksuyliherkät tietäisivät edes missä mennään.

On myös uusi ongelma: joku kokeilee kaupassa vaatetta ja hänen parfyyminsä tarttuu kiinni vaatteeseen. Kuka ostaa tätä vaatetta, jossa on valmiina parfyymiä? Tai vaatteen voi joutua palauttamaan, kun siinä on parfyymin haju. Sehän ei välttämättä lähde edes pesussa tai tuulettamalla.

Uusissa vaatteissa voi olla myös ikään kuin myrkyn hajua. Joskus tällaisia on esim. tekstiilisissä tilaajalahjoissakin. Myös uusia huonekaluja voi joutua tuulettamaan pitkiä aikoja kovien hajujen takia.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
7721.09.2016 13:17

Kyselen mielipidettä niiltä, jotka elävät hajuallergian kanssa. Tuttavani väittää olevansa herkkä ja allergisoitunut hajuille, sekä valittaa kaikista vähänkin tuoksuvista tavaroista (ei välttämättä hajustetuista), ja kertoo, että saa niiden haistelusta seuraavana päivänä migreenin tai vähintään päänsäryn. Tätä ei sinänsä ole vaikea uskoa, mutta kun hän myös tupakoi. Jotenkin tuntuu, että hänellä kyseessä ei voi olla hajuallergia, jos pystyy vetämään keuhkoihinsa tupakansavua. Kertoisiko joku, onko tupakointi yleensäkään mahdollista hajuallergiasta kärsivälle?

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Kírsi21.09.2016 16:59

Hei,yritän vastata sinulle.En itse tupakoi mutta on minulla toi hajuste allergia ja vaikea astma.Mulle on kaikkein pahinta just noi voimakkaat parfyymit ja kaikki tuoksutetut pakkaukset ja pesuaineet.Joten ne eristää tehokkaasti kotia miten ei tietysti saisi olla.Mitä tunnen tupakoitsijoita heillä on ainaki hajuaisti mennyt.Hyvää syksyä vaan kaikille kohtalokavereille

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
TR22.01.2017 01:17

Voin vastata että vaikka olen tupakoitsija niin tietyt huhteluaineet/parfymit laukaisee reaktioita. Vaikeus hengittää, nenän/kurkun kirvelyä, ahistusta rinnassa. Jopa toisen tupakoitsian savut voivat ärsyttää mitä moni ei uskoisi.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
mandi24.01.2017 18:34

Itselleni hyvin ajankohtainen viesti aihe.Mulla on myös vaikea allerginen astma en itse tupakoi tosin jouduin työssäni olemaan paljon tekemisissä passiivi polttajana ja siitä tuli krooninen yskä ja huonovointisuutta.Jouduin aikasin työkyvyttömyyseläkkeelle ja kyllä tämä eristää paljon kotia.Aivan samat oireet kuin edel.viesteissä on.Joten tsemppiä kohtalokavereille.Hyvää kevättä

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Raikas ilma27.07.2017 20:15

Kyllä aloittajan kertoma totta on. Kyse on tuoksuallergiasta, joka tarkoittaa muutakin kuin tuotteisiin lisättyjä hajusteita, myös hajuja. Parvekepakkotupakoinnista puhutaan paljon, mitä sille voi tehdä, mutta ongelmana ovat myös voimakkaat maustettujen ruokien tuoksut parvekkeelta toiselle. Käsittämättömän voimakkaiden pyykkipulverien hajusteet, kun ihmiset kuivattavat pyykkejään parvekkeella, ne hajut tulevat kaikki kuin hormia pitkin naapureiden lasitettujen parvekkeiden sisälle tuntikausiksi. Tuulettamallakaan ei lähde. Kuvalehtien hienoille kuville parvekkeista kesähuoneina voi hymähtää. Miksi lasitettujen parvekkeiden ilma ei vaihdu? Parvekkeiden ilmanvaihto ja tuulettuminen ei ilmeisesti kuulu rakentajien suunnitelmiin. Hississä tosiaan voi olla kovat parfyymit. Astmaa ja migreeniä seurauksena. Ei ole kivaa olla sairaana näistä. Vaan mitä voi tehdä... Hankkia parvekkeeton asunto? Kulkea aina portaiden kautta? Miksi pyykinpesuaineiden pitää sisältää älyttömän voimakkaita hajusteita? Ovatko ne kenellekään terveellisiä? Mistä ne on valmistettu, kun niistä alkaa välittömästi migreeni?

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Rp20.03.2018 16:26

Minulle ilmeni hajuallergia ollessani 3 luokalla ja olen nyt lukion ensimmäisellä. Olen siis allerginen sitrushedelmille, en pysty niitä syömään. Se ei haittaisi, mutta kun joku avaa samassa huoneessa appelsiinin saan kamalat oireet. Tuntuu kuin pyörtyisin, huimaa ja tulee mikreeni. Sama tapahtuu maalin kanssa. En voi astua huoneeseen joka on maalattu sinä päivänä. Onko kellään muulla vastaavaa?

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Jade21.01.2019 20:05

Kiva kuulla etten ole ainoa, itsellä diagnosoitu tuoksuherkkyys jonka takia saan esim. yliopistolla tehdä kokeet ym. eri huoneessa kuin muut ettei hajut haittaa keskittymistä. haju yliherkkyys koskee ihan kaikkia hajusteita ja savuja, jopa kukkia ja joitain hedelmiä. itselläni oireet diagnoosin mukaiset, henkeä ahdistaa, silmiä polttaa niin että vesi valuu, oksettaa, sattuu päähän, ihottuma... kärsin myös migreenistä ja hajut laukaisevat sen herkästi. Meidän laiset herkät tarvitsee paljon tukea ja ymmärrystä, sen verran harvinainen ongelma on että moni ei ehkä edes usko siihen vaikka erikoislääkäri on diagnoosin tehnyt.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Jansku18.03.2019 18:12

Kävin tänään Sellon Prismassa ja pian olo todella huono, samaa tapahtunut Kaaren Prismassa ja herännyt ajatus, että käyttävätkö ilmastoinnissa jenkkityylisesti hajusteita " ohjaamaan asiakkaiiden ostokäyttäytymistä". Onko kenelläkään tietoa asiasta? Kärsin hajuste/ kemikaali herkkyydestä joka melko rajua ja elämää rajoittavaa. Oireilen myös muovista (silmälasit), nahasta, ruokien lisäaineista/hajuista, ruuista jne. Reagoin esim.kekseistä tai teestä erittyvästä lisäaineen hajusta (ei mitään kyseisiä tuotteita kotona). Helpompi olisi sanoa, mikä ei aiheuta ongelmia. Edeltäviä kirjoituksia lukiessani tuli hyvin ilmi kuinka huonosti asiaa tunnetaan ja vähätellään oireilua, jopa lääkärien taholta josta omakohtaista kokemusta.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
PK04.04.2019 05:48

Hei, kärsin tuoksuherkkyydestä ja se on minulle aika uusi juttu, en edes vielä ymmärrä mihin kaikkeen se voikaan vaikuttaa. Olen vaihtanut kaikki siivousaineet ja kosmetiikan tuoksuttomiin ja kotona pärjään ok, mutta työpaikalla, junissa ja busseissa tai muissa julkisissa paikoissa on joskus tosi hankalaa ja saan nopeasti oireita.

Olen lähdössä viikon päästä pitkälle lennolle (12 tuntia) ja 4 viikon lomamatkalle (useita eri hotelleja). Minulla on antihistamiinia ja astmapiippu, mutta olisiko jollain antaa neuvoja, miten muuten voisin varautua? Kaikki vinkit ovat tervetulleita!

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Maija08.06.2019 19:13

Mistä voin löytää hajuja varten suojaimia. Nenää kirveltää, pitää olla sisällä koko tämän kauniin ja ihanan kevään, kun joka paikasta pukkaa hajut nenää. Päätä särkee ja astma yskääkin tulee. Onko niitä apteekissa ja voiko niihin hakea tukea Kelalta. Tämä kevät ollut niitä pahempia vuosien aikana

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Kirjoittaja23.06.2019 04:30

Ollenkaan väheksymättä sairauttanne, niin olen tehnyt valitettavasti huomion, että näillä astmaatikoilla on sairauden lisäksi yhteinen piirre, itsekkyys. Koko maailman pitäisi elää astmaatikoilla ehdoilla. Tietää kyllä jos astmaatikko muuttaa kerrostalorappuunn alkaa jatkuva valitus. Miksi tulette kerrostaloon kun varmasti Tiedätte että siellä saattaa olla hajuhaittoja. Kerrostaloasunto on muidenkin koti ja heillä on oikeus elää niinkuin kotona eletään. Ruokaa laitetaan ym. Jos hississä on henkilö joka käyttää parfyymeja miksi änkäätte sinne teatraalisesti yskimään. Portaat on keksitty. Kukaan ei tahallaan ilmaanne pilaa, mutta eläkää ja antakaa toistenkin elää. Toisten pahasta pääsee eroon, omista onkin eri juttu.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Mardu23.06.2019 04:53

Itsekin astmaatikko hävettää kanssasisarien ja veljien puolesta. Miksi olette niin itsekkäitä?Ei kenelläkään ole oikeutta vaatia kaikkien ihmisten elävän meidän sairaittemme pillin mukaan. Itse meidän on etsittävä itsellemme parhaat elinolosuhteet. Ei ängetä kerrostaloon jos ei siellä pärjää. Ei kenelläkään ole oikeutta olla toisten kiusana valittamassa. Hissiin turha tunkea teatraalisesti yskimään. Portaat keksitty. Vai että oikein teki hississä mieli sanoa jne. Mitä hän sinullakin olisi oikeus sanoa. Eletään, mutta annetaan muidenkin elää.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Teatteri11.07.2019 11:21

Tähänkö tultu, sairaskohtausta pidetään teatterina? Ilmeisesti edelleenkään ei Allergialiiton tai muun tahon informaatio aiheesta ole alkuunkaan tarpeeksi.

Aina näitä samoja voimakkaita, käsittämättömiä kommentteja, kannattaisi lukea Allergialiiton hyvä tietopaketti asiasta ensin.

Kyllä teatterit ovat ihan muualla. Astmareaktio tai tuoksuyliherkkyysreaktio ei ole itsekkyysreaktio. Yleensä astmaattinen tai tuoksuyliherkkä ei viitsi sanoa tuoksuista mitään pahasta olosta huolimatta, koska saa vain asiattomia kommetteja. Ei ole mikään tahdon asia saada astma- tai tuoksuyliherkkyysreaktio. Toiset saavat migreenin, syyllistetäänkö heidät myös?

Hajusteita on nykyisin enemmän kuin aikoinaan, jolloin parfyymiä käytettiin harvoin, tietyissä tilaisuuksissa ja pieni määrä kerrallaan. Hajustettuja tuotteita ei juurikaan ollut.

Missä saa asua, onpa aikamoista puheenaihetta. Huonovointiset ja iäkkäät käyttämään aina portaita, ihan tosissaanko? Kysymys herää saako astmaa sairastava tai tuoksuyliherkkä olla ollenkaan.

Itsekin pystyi aikoinaan käyttämään tuoksuja, jopa hyvin paljon, silloin ei ymmärtänyt mitä se aiheuttaa toiselle. Vasta, kun ajan mittaan alkoi tulla itselle ihottumaa, astmaa jne., ymmärtää täysin millaista se on.

Tuoksu voi olla hyväkin, siitä huolimatta siitä voi saada yliherkkyysreaktion.

Hajusteet ovat moninaista kemiaa, niiden valmistuksessa voitu käyttää esim. jo muissa asiayhteyksissä haitalliseksi todettuja aineosia.

Kysyntää olisi sellaiselle asuintalolle, jossa voisi asua ilman näitä ongelmia.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Hanna joka haluaa elää18.08.2019 09:32

Saan oireita mm sähkötopakan, tupakan ja sikarin tuoksusta missä vaan sekä ihmisestä, joka on juuri käynyt tupakalla, osasta miesten partavesisiä ja kosmetiikkaa, sitrushedelmien tuoksusta, kuminhajusta, kellarinhajusta sanomalehdenmustesta jne. Henkeä ahdistaa, silmiä kirvelee, tulee kuumeinen olo ja äänihuulet turpoavat -Sitten ääneni muuttuu pihinäksi. Ääni palaa joskus muutamassa minuutissa tai sitten siihen kuluu useampi tunti . (Riippuen siitä miten pitkä ja voimakas ärsytys on ollut) Mitä useamp kohtaus on päivän akana tullut sitä väsyneempi olen illalla ja keuhkoihin sattuu Vaiva on tosi kiusallinen, koska en voi piilottaa oireitani. Ihmiset joiden kanssa puhun töissä ja vapaa-aikana ihmettelevät ja pyytävät minua olemaan hiljaa ääneni takia tai pysymään kotona etten voi tehdä sitä ja tätä. ( Jos tulisi allergista ihottumaa niin silloin ehkä onparemmin sallittua olla elämässä mukana.) En ole kutenkaan jäänyt neljän seinän sisälle omakotitaloon, (En siis asu kenenkään taakkana kerrostalossa ja minunkin on käytävä töissä , kaupassa, lääkärissä ja iikuntapaikoissa voimistamassa keuhkojani . Jotenkin loukkaa ajatus siitä , että ainoa vaihtoehto minunlaisilleni olisi jäädä kotiin) -Vielä en ole diagnoosia saanut, Akuutissa määräsivät lääkkeitä allergiseen astmaan. Onko kohtalotovereita ja miten olette jatkaneet elämää oireidenne kanssa ?

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta
Kuulemma oma vika18.08.2019 13:59

Minulla myös jatkuvasti paheneva tuoksu-ja kemikaaliyliherkkyys. Astma-ja allergia lääkkeet hieman helpottavat. Onneksi lääkäri lupasi laittaa lähetteen allergiasairaalaan,on tullut uutena oireena yliherkkyys monille lääkkeille. Kaiken huipuksi lähisukulainen on sitä mieltä että olen itse opettanut itseni tällaiseksi ja pitäisi vaan alkaa siedättämään itseään. Ei tämmöisestä kukaan nauti eikä ole sitä vartavasten itselleen hankkinut. Elämä olisi helpompaa ja halvempaa kun voisi käyttää mitä tahansa tuotteita.

Ilmoita asiattomasta viestistä tai teknisestä ongelmasta